28
Σεπτ.
11

φόβος μέρος 1ο

Τι είναι φόβος; Φόβος υπάρχει μόνον σε σχέση με κάτι και όχι μόνος του. Πως μπορώ να φοβάμαι τον θάνατο, πως μπορώ να φοβάμαι κάτι που δεν ξέρω; Μπορώ να φοβάμαι μόνο κάτι που ξέρω. Όταν λέω πως φοβάμαι τον θάνατο, φοβάμαι πράγματι το άγνωστο, που είναι ο θάνατος, ή φοβάμαι μην χάσω αυτό που ξέρω; Ο φόβος μου δεν είναι φόβος του θανάτου, αλλά φόβος μήπως χάσω την επαφή μου με τα πράγματα που μου ανήκουν. Ο φόβος μου έχει πάντα σχέση με το γνωστό, όχι με το άγνωστο.

Τώρα θα εξετάσω πως μπορώ να ελευθερωθώ από το φόβο του γνωστού, που είναι ο φόβος μήπως χάσω την οικογένεια μου, την φήμη μου, τον χαρακτήρα μου, την κατάθεση μου στην τράπεζα, τις ορέξεις μου και ούτω καθ ‘ εξής. Μπορεί να πείτε ότι ο φόβος πηγάζει από τη συνείδηση μου, αλλά η συνείδηση σας σχηματίζεται από το παρελθόν σας, ώστε δεν παύει να είναι το αποτέλεσμα του γνωστού. Τι ξέρω; Γνώση σημαίνει ότι έχω ιδέες, ότι έχω γνώμες για διάφορα πράγματα, έχω μια αίσθηση συνεχίσεως όσον αφορά την σχέση μου προς το γνωστό, και τίποτα περισσότερο. Οι ιδέες είναι μνήμη, το αποτέλεσμα πείρας, η οποία πάλι είναι η ανταπόκριση σε μια πρόκληση. Φοβάμαι το γνωστό, κι’ αυτό σημαίνει ότι φοβάμαι μήπως βρεθώ σε αμηχανία, φοβάμαι τον πόνο που μπορεί να δοκιμάσω, αν χάσω ή αν δεν κερδίσω, ή αν δεν έχω πια ευχαρίστηση.

Υπάρχει ο φόβος του πόνου. Ο φυσικός πόνος είναι μια αντίδραση των νεύρων, αλλά ο ψυχολογικός πόνος δημιουργείται όταν κρατιόμαστε από πράγματα που μας δίνουν ικανοποίηση, γιατί τότε φοβάμαι τον καθένα και το κάθε τι που θα μπορούσε να μου τα πάρει. Οι ψυχολογικές συσσωρεύσεις εμποδίζουν τον ψυχολογικό πόνο, εφ’ όσον δεν τις ενοχλεί κανείς. Δηλαδή, είμαι ένας σωρός από συσσωρεύσεις, από πείρες, που εμποδίζουν κάθε σοβαρή μορφή ταραχής – και δεν θέλω να ταράσσομαι. Επομένως, φοβάμαι τον καθένα που μπορεί να τα διαταράξει. Έτσι, ο φόβος μου αφορά το γνωστό, φοβάμαι τις συσσωρεύσεις, φυσικές ή ψυχολογικές που έχω μαζέψει σαν ένα μέσον για να απομακρύνω τον πόνο ή να εμποδίσω την θλίψη. Αλλά η θλίψη είναι συνυφασμένη με την κίνηση της συσσωρεύσεως που γίνεται για να μας προφυλάξει από τον ψυχολογικό πόνο. Όπως η ιατρική γνώση βοηθά στην πρόληψη του φυσικού πόνου, έτσι και οι πεποιθήσεις βοηθούν στην πρόληψη του ψυχολογικού πόνου και γι΄αυτό φοβάμαι μην χάσω τις πεποιθήσεις μου, αν και δεν έχω πλήρη γνώση ή συγκεκριμένη απόδειξη για την πραγματικότητα αυτών των πίστεων. Μπορεί να απορρίψω μερικές από τις παραδεδεγμένες πίστεις που μου επεβλήθησαν γιατί η δική μου η πείρα μου δίνει δύναμη, εμπιστοσύνη, κατανόηση. Αλλά τέτοιες πίστεις, καθώς και οι γνώσεις που έχω αποκτήσει, είναι βασικά το ίδιο – ένα μέσον απομακρύνσεως του πόνου.

Ο φόβος υπάρχει εφ’ όσον υπάρχει η συσσώρευση του γνωστού, που δημιουργεί τον φόβο της απώλειας. Επομένως ο φόβος του αγνώστου είναι στην πραγματικότητα ο φόβος μήπως χάσουμε το συσσωρευμένο γνωστό. Συσσώρευση σημαίνει οπωσδήποτε φόβο, που με την σειρά του σημαίνει πόνο. Τη στιγμή που λέω » δεν πρέπει να χάσω » υπάρχει φόβος. Μολονότι η πρόθεση μου όταν συσσωρεύω είναι να απομακρύνω τον πόνο, ο πόνος είναι συνυφασμένος με την κίνηση της συσσωρεύσεως. Αυτά τα ίδια τα πράγματα που έχω, δημιουργούν φόβο, που είναι πόνος.

Ο σπόρος της αμύνης δημιουργεί επίθεση. Θέλω φυσική εξασφάλιση. Γι’ αυτό δημιουργώ μια ισχυρή Κυβέρνηση, η οποία προϋποθέτει ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή πόλεμο, που καταστρέφει την ασφάλεια. Οπουδήποτε υπάρχει μια επιθυμία για αυτοπροστασία, υπάρχει φόβος. Όταν δω την τρέλα του να ζητώ εξασφάλιση, παύω πια να συσσωρεύω. Αν πείτε ότι το βλέπετε, άλλ’ ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε τη συσσώρευση, είναι γιατί δεν βλέπετε πραγματικά ότι μέσα στην συσσώρευση ενυπάρχει πόνος.

Ο φόβος υπάρχει μέσα στην κίνηση της συσσώρευσης και η πίστη σε κάτι είναι μέρος της συσσωρεύσεως. Πεθαίνει το παιδί μου και πιστεύω στην μετενσάρκωση, για να με προστατεύει ψυχολογικά από μεγαλύτερο πόνο. Αλλά σ’ αυτόν τον ίδιο τον μηχανισμό του πιστεύειν, υπάρχει η αμφιβολία. Εξωτερικά, συσσωρεύω πράγματα και προκαλώ πόλεμο. Εσωτερικά, συσσωρεύω πίστεις και προκαλώ πόνο. Εφ’ όσον θέλω να είμαι ασφαλής, να έχω καταθέσεις στην Τράπεζα, απολαύσεις και τα λοιπά, εφ’ όσον θέλω να γίνω κάτι, είτε φυσιολογικά, είτε ψυχολογικά, θα πρέπει να υπάρχει πόνος. Τα ίδια αυτά πράγματα που κάνω για ν’ απομακρύνω τον πόνο, μου φέρνουν φόβο και πόνο.

Απόσπασμα από το βιβλίο : Ελευθερία, η αρχή και το τέλος –  Τζίντου Κρισναμούρτι

Advertisements

0 Responses to “φόβος μέρος 1ο” 1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Σεπτεμβρίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ.   Οκτ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Χαοτικές Επιλογές

RSS Άγνωστο κανάλι

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Άγνωστο κανάλι

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Ράκος «Lumpen» Κουρελάριος

 • Γιατί «Ο τάδε φιλόσοφος αγαπά τους Τατάρους»; Απρίλιος 21, 2016
  Μία καταφανέστατα επίκαιρη παρατήρηση του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ [Αιμίλιος]:   Μην εμπιστεύεστε αυτούς τους κοσμοπολίτες που θα αναζητήσουν πολύ βαθιά μέσα στα βιβλία τους καθήκοντα που οι ίδιοι απαξιούν να εκπληρώσουν προς τον περίγυρό τους. Ο τάδε φιλόσοφος αγαπά τους Τατάρους για ν’ αποφύγει ν’ αγαπήσει τους γείτονές του.   Advertisements […]
  Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος

RSS Άνθρωπος – Απάνθρωπος

 • Μέλλον Από Σχέδιο Αύγουστος 7, 2014
  Απο το transcript των .υποτίτλων του Future by design .Η φιλοσοφία πίσω απο τον σχεδιασμό του σχέδιου του Jacque Fresco.Απο το transcript των υποτίτλων του Future by design. Ιστορική αναδρομή:... Υπήρξε μια εποχή που οι περισσότεροι νόμιζαν... ότι οι αποφάσεις τής πλειοψηφίας ανταποκρίνονταν αρκετά στην πραγματικότητα. Υπήρχε όμως και μια εποχή όπου η πλειον […]
  noreply@blogger.com (Άνθρωπος - Απάνθρωπος)

RSS Ζωογονία

 • ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Φεβρουαρίου 9, 2012
  ''....΄Ετσι εγκαταστάθηκαν οι τριάκοντα, όταν ήταν άρχοντας ο Πυθόδωρος. Μόλις έγιναν κύριοι της πόλης αγνόησαν τις προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με το πολίτευμα και διόρισαν πεντακόσιους βουλευτές και τους άλλους αξιωματούχους από  ένα κατάλογο χιλίων ατόμων και εξέλεξαν οι ίδιοι απ' ευθείας δέκα άρχοντες από τον Πειραιά, έντεκα δεσμοφύλακες […]
  noreply@blogger.com (Αλέξανδρος Χάλαρης)

RSS THE HERETIC MIND

 • Η ΕΚΘΕΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΙ Η ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ Σεπτεμβρίου 10, 2011
  Ο καθηγητής φυσικής Albert Bartlett αποδομεί την αριθμητική της Ανάπτυξης στους τομείς του σύγχρονου οικονομικού συστήματος, της ενέργειας και του ανθρώπινου πληθυσμού και αποκαλύπτει τη ζοφερή αλήθεια για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Advertisements […]
  thehereticmind

RSS ΡΕΣΑΛΤΟ

Blog Stats

 • 15,613 hits

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 13 ακόμα followers

stats for wordpress
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: