12
Δεκ.
10

Wikileaks: «Βρώμικα κόλπα» από τη Pfizer στη Νιγηρία

Τα νέα τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks και τις συνεργαζόμενες με αυτό διεθνείς εφημερίδες, αποκαλύπτουν πως η τεράστια φαρμακοβιομηχανία προσέλαβε ερευνητές για να αναζητήσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν δωροδοκία γενικού εισαγγελέα της Νιγηρίας, προκειμένου να τον «πείσει» να σταματήσει τις νομικές διώξεις κατά της Pfizer.

H μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο προσέλαβε ερευνητές για να ξεθάψουν αποδείξεις διαφθοράς εναντίον γενικού εισαγγελέα της Νιγηρίας, προκειμένου να τον «πείσει» να σταματήσει τη νομική διαδικασία σε μια αμφιλεγόμενη δίκη της φαρμακευτικής σε μια υπόθεση που εμπλέκονται παιδιά με μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η Pfizer μηνύθηκε από τις νιγηριανές πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έχουν υποστεί ζημία από το νέο αντιβιοτικό Trovan, κατά τη διάρκεια δίκης, η οποία έλαβε χώρα στη μέση μιας επιδημίας μηνιγγίτιδας πρωτοφανούς κλίμακας στο Kano στα βόρεια της Νιγηρίας το 1996 .

Πέρυσι, η εταιρεία ήρθε σε ένα προσωρινό διακανονισμό με την κυβέρνηση του Kano το κόστος της οποίας έφτασε τα 75 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά το τηλεγράφημα αποδεικνύει ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός των ΗΠΑ δεν θέλησε να πληρώσει για την επίλυση των δύο υποθέσεων – μία πολιτική και μία ποινική – που άσκησε κατά της Pfizer η Νιγηριανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το τηλεγράφημα αναφέρει συνάντηση μεταξύ του διαχειριστή της Pfizer στη Νιγηρία, Enrico Liggeri και Αμερικανών αξιωματούχων στην πρεσβεία της Abuja, στις 9 Απριλίου 2009: «Σύμφωνα με τον Liggeri, η Pfizer είχε προσλάβει ερευνητές για την αποκάλυψη δεσμών διαφθοράς στον ομοσπονδιακό γενικό εισαγγελέα Michael Aondoakaa προκειμένου να τον εκθέσει και να του ασκήσει πίεση για να αποσύρει τις ομοσπονδιακές υποθέσεις. Είπε πως οι ερευνητές της Pfizer περνούσαν τις πληροφορίες αυτές σε τοπικά μέσα ενημέρωσης».

Το τηλεγράφημα, υπό τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» από τον οικονομικό σύμβουλο Robert Tansey, συνεχίζει:. «Μια σειρά από επιζήμια άρθρα για τους υποτιθέμενους διεφθαρμένους δεσμούς του Aondoakaa δημοσιεύθηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Ο Liggeri υποστήριξε ότι η Pfizer είχε πολύ πιο καταστροφικές πληροφορίες για τον Aondoakaa και ότι οι οπαδοί του Aondoakaa τον πίεζαν να εγκαταλείψει τις διώξεις υπό το φόβο περαιτέρω αρνητικών άρθρων».

Η δημοσιοποίηση του τηλεγραφήματος έλαβε χώρα την ίδια ώρα που:
• Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Λονδίνο κατήγγειλε τη διαρροή διαβαθμισμένων τηλεγραφημάτων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στην Guardian ο Louis Susman γράφει: «Αυτό δεν είναι whistleblowing. Δεν υπάρχει τίποτα το αξιόλογο στο να τίθενται σε κίνδυνο αθώοι άνθρωποι. Δεν υπάρχει τίποτα το γενναίο στην υπονόμευση της ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των εθνών πάνω στις οποίες βασίζεται η ασφάλειά μας».

• Προέκυψε ότι o Julian Assange έχει μεταφερθεί στο τμήμα απομόνωσης στη φυλακή Wandsworth ενώ το Wikileaks αποστασιοποιήθηκε από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά της MasterCard, Visa, PayPal και άλλων ιστοσελίδων. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας,  Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της σύλληψης του συνιδρυτή του Wikileaks, διερωτούμενος εάν «αυτή είναι η δημοκρατία;».

Ανακοίνωση στο Wikileaks που επικαλείται τον εκπρόσωπό του Κρίστιν Χράφνσον αναφέρει ότι οι επιθέσεις κατά των εταιρειών ήταν «μία αντίδραση της κοινής γνώμης στις ενέργειες των στόχων».«Αυτές οι επιθέσεις εκτιμάται ότι έχουν προέλθει από μία ομάδα χάκερς γνωστή ως ‘Ανώνυμος’. Αυτή η ομάδα δεν συνδέεται με το Wikileaks. Δεν έχει υπάρξει καμία επαφή ανάμεσα σε κάποιον εργαζόμενο του Wikileaks και κάποιον από ομάδα Ανώνυμοι» αναφέρει η ανακοίνωση του ιστότοπου.

• Άλλα τηλεγραφήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι η Κίνα χάνει την υπομονή της με την αποτυχία του βιρμανικού καθεστώτος για μεταρρύθμιση, και αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ευρώπη λουφάξει από την πίεση στη Σερβία για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

• Επιπλέον, μαρτυρίες από τα διπλωματικά έγγραφα οδηγούν στην υπόθεση ότι η Βιρμανία επιχειρεί να στήσει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο, με τη βοήθεια της Βορείου Κορέας.

«Οι Βορειοκορεάτες, με τη συνδρομή βιρμανών εργατών, κατασκευάζουν ένα υπόγειο σύμπλεγμα από μπετόν, ύψους 152 μέτρων, από την σπηλιά μέχρι τον υποκείμενο λόφο», αναφέρεται σε αμερικανικό τηλεγράφημα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian. Το έγγραφο εστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρανγκούν και σε αυτό αναφέρονται πληροφορίες βιρμανού αξιωματούχου που διηγήθηκε ότι είδε Βορειοκορεάτες τεχνικούς επί τον έργον.

Ξένος επιχειρηματίας ανέφερε ότι είδε μπάρα ενισχυμένου χάλυβα, μεγέθους μεγαλύτερου από ό,τι συνηθίζεται, φορτωμένο σε πλοιάριο, ενώ εργάτες δήλωσαν ότι διαπίστωσαν τη μεταφορά ύποπτων φορτίων. Αλλο αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, του 2004, στηριζόμενο σε δηλώσεις βιρμανού αξιωματικού σε μονάδα μηχανικού, αναφέρει ότι πύραυλοι εδάφους-αέρος συναρμολογούνται σε εργοστάσιο στο Μινμπού, πόλη της κεντρικής Βιρμανίας. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, 300 Βορειοκορεάτες εργάζονται στο εργοστάσιο αυτό, αλλά το αμερικανικό τηλεγράφημα επισημαίνει ότι αυτό είναι σχεδόν απίθανο.

Η στρατιωτική χούντα της Βιρμανίας έχει διαψεύσει κατά το παρελθόν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι συνεργάζεται σε αυτό με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, τον Ιούλιο , η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα έχει πρόσφατα μεταφέρει στρατιωτικό υλικό στη Βιρμανία.

Η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας αγωνιά για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας αγωνιά για την εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν και θεωρεί μάταια την εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών από Αυστραλούς ειδικούς. Ενάντια στις δημόσιες δηλώσεις τους, ότι οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν κερδίζουν έδαφος και ότι θα επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος του πολέμου το Αφγανιστάν, Αυστραλοί διπλωμάτες και πολιτικοί διατηρούν επιφυλάξεις για την έκβαση του 9χρονου πολέμου που έχει κοστίσει στην Αυστραλία τουλάχιστον 21 ζωές.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης τις αρνητικές εκτιμήσεις του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών Κέβιν Ραντ για τη συνεισφορά των Γερμανών και των Γάλλων στον πόλεμο του Αφγανιστάν, η δημοσιοποίηση των οποίων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Αυστραλίας με τις δύο δυνάμεις της Ευρώπης. Ακόμη, υπηρεσιακά σημειώματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπέρα προς το State Department διαβιβάζουν τις επιφυλάξεις του Αυστραλού ειδικού απεσταλμένου στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πρώην γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Ρικ Σμιθ, για την αρτιότητα της διεθνούς στρατηγικής για το Αφγανιστάν.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την καθυστέρηση της Αυστραλίας να ενισχύσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν και από την αποκάλυψη του Κέβιν Ραντ σε επισκέπτες Αμερικανούς πολιτικούς, ότι «οι εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών των υπηρεσιών ασφάλειας της Αυστραλίας, για τις μελλοντικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι απαισιόδοξες». Ο κ. Ραντ φέρεται να δήλωσε στους Αμερικανούς πολιτικούς, ότι «στήριξε εξ αρχής τον πόλεμο στον Αφγανιστάν… αλλά ο πόλεμος αυτός τον φοβίζει πολύ».

Η Μοζαμβίκη έχει γίνει κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και μίζας

Η Μοζαμβίκη έχει γίνει σημαντικό κέντρο διακίνησης ναρκωτικών στην Αφρική, με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους να χρηματίζονται για να παραβλέπουν το παράνομο εμπόριο, αναφέρουν τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα.

«Παρά την ρητορική κατά της διαφθοράς, το κυβερνών κόμμα FRELIMO δεν έχει επιδείξει σοβαρή πολιτική βούληση για να καταπολεμήσει την διακίνηση των ναρκωτικών», αναφέρει ένα από τα τηλεγραφήματα από το Μαπούτο, με ημερομηνία τον Ιανουάριο του 2010, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα από τον WikiLeaks.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμως ανακοίνωσε ότι το εξαθλιωμένο αφρικανικό κράτος είναι μία χώρα – διαμετακομιστικός σταθμός για διακίνηση χασίς, κάνναβης, κοκαϊνης και ηρωϊνης που προορίζονται κυρίως για την Ευρώπη. Η Ιντερπόλ έχει ανακοινώσει ότι η Μοζαμβίκη μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

πηγή : http://tvxs.gr/

 

Advertisements

0 Responses to “Wikileaks: «Βρώμικα κόλπα» από τη Pfizer στη Νιγηρία” 1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    Ιαν. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Χαοτικές Επιλογές

RSS Villa Amalias

 • Δίκη για την ανακατάληψη της Villa Amalias - Πέμπτη 22/3/2018, 9 πμ, Δικαστήρια Ευελπίδων(κτ.8) Μαρτίου 16, 2018
  Μια σύντομη ενημέρωση για το δικαστήριο των 91 συντρόφων και συντροφισσών από την ανακατάληψη της villas amaliashttps://athens.indymedia.org/post/1585816/Την Πέμπτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δίκη για την ανακατάληψη της villa amalias που έγινε στις 9/1/2013. Εκείνο το πρωινό 92 συντρόφισσες και σύντροφοι αιφνιδίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσα […]
  noreply@blogger.com (Villa Amalias)

RSS Άγνωστο κανάλι

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Άγνωστο κανάλι

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Ράκος «Lumpen» Κουρελάριος

 • Γιατί «Ο τάδε φιλόσοφος αγαπά τους Τατάρους»; Απρίλιος 21, 2016
  Μία καταφανέστατα επίκαιρη παρατήρηση του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ [Αιμίλιος]:   Μην εμπιστεύεστε αυτούς τους κοσμοπολίτες που θα αναζητήσουν πολύ βαθιά μέσα στα βιβλία τους καθήκοντα που οι ίδιοι απαξιούν να εκπληρώσουν προς τον περίγυρό τους. Ο τάδε φιλόσοφος αγαπά τους Τατάρους για ν’ αποφύγει ν’ αγαπήσει τους γείτονές του.   Advertisements […]
  Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος

RSS Άνθρωπος – Απάνθρωπος

 • Μέλλον Από Σχέδιο Αύγουστος 7, 2014
  Απο το transcript των .υποτίτλων του Future by design .Η φιλοσοφία πίσω απο τον σχεδιασμό του σχέδιου του Jacque Fresco.Απο το transcript των υποτίτλων του Future by design. Ιστορική αναδρομή:... Υπήρξε μια εποχή που οι περισσότεροι νόμιζαν... ότι οι αποφάσεις τής πλειοψηφίας ανταποκρίνονταν αρκετά στην πραγματικότητα. Υπήρχε όμως και μια εποχή όπου η πλειον […]
  noreply@blogger.com (Άνθρωπος - Απάνθρωπος)

RSS Ζωογονία

 • ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Φεβρουαρίου 9, 2012
  ''....΄Ετσι εγκαταστάθηκαν οι τριάκοντα, όταν ήταν άρχοντας ο Πυθόδωρος. Μόλις έγιναν κύριοι της πόλης αγνόησαν τις προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με το πολίτευμα και διόρισαν πεντακόσιους βουλευτές και τους άλλους αξιωματούχους από  ένα κατάλογο χιλίων ατόμων και εξέλεξαν οι ίδιοι απ' ευθείας δέκα άρχοντες από τον Πειραιά, έντεκα δεσμοφύλακες […]
  noreply@blogger.com (Αλέξανδρος Χάλαρης)

RSS THE HERETIC MIND

 • Η ΕΚΘΕΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΙ Η ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ Σεπτεμβρίου 10, 2011
  Ο καθηγητής φυσικής Albert Bartlett αποδομεί την αριθμητική της Ανάπτυξης στους τομείς του σύγχρονου οικονομικού συστήματος, της ενέργειας και του ανθρώπινου πληθυσμού και αποκαλύπτει τη ζοφερή αλήθεια για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Advertisements […]
  thehereticmind

RSS ΡΕΣΑΛΤΟ

 • Πείρα(γ)μα, τεύχος 25 Μαρτίου 24, 2018
  noreply@blogger.com (ΡΕΣΑΛΤΟ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΡΗΞΗΣ)

Blog Stats

 • 15,615 hits

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 13 ακόμα followers

stats for wordpress
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: